Heinolan Harjupaviljongin historiaa
1890-luvulla Heinola oli tyypillinen suomalainen pikkukaupunki, jossa asui 1292 asukasta. Ensimmäinen puhelin pirisi 1890-luvulla kauppias K. Oxeniuksen kodissa. Kaupungissa oli tuolloin 10 kauppiasta. Lehmät käyskentelivät kaduilla.
Vuonna 1880 todettiin, että Heinolalla on puhtaana ja luonnonkauniina kaupunkina hyvät mahdollisuudet kylpyläkaupungiksi. Monien vaiheiden perästä ja yksityisten lahjoitusten turvin ajatus toteutuikin.
Heinola Badhus Aktiebolag rakennettiin Rantapuistoon nykyisen kesäteatterin paikalle vuonna 1892. Se oli kuin suuri herraskartano. Valitettavasti rakennus paloi 29.4.1930. Uusi moderni laitos rakennettiin muutaman vuoden kuluttua vanhan kirjaston paikalle. Sisään astuessa tulvahti vastaan männynhavun, muurahaishapon, mentolin ja ties minkä kutkuttava tuoksu. Kylvettäjiä, hierojia ja muuta henkilökuntaa käyskenteli käytävillä vitivalkoisissa vaatteissaan. Kylpylä oli suuressa huudossa aina sotien alkamiseen asti. Väkeä tuli ympäri Suomen ja jopa ulkomailtakin.
Heinolan kaupunki päätti rakennuttaa kaupunkilaisten ja kylpylävieraiden kävelyretkien tukikohdaksi upean romanttisen Harjupaviljongin. Andersin-Jung-Bomarsson teki paviljongista kustannusarvion, joka oli 6 000 mk. Juhlavia vihkiäisiä vietettiin 3.8.1900.
Harjupaviljongin suosio perustui romanttiseen ulkonäköön ja sieltä avautuvaan postikorttimaisemaan Ruotsalaiselle, Jyrängön virralle ja Kymille sekä musiikkitilaisuuksiin. Kahvila-ravintolan portailta kaikui torvisoitto vuosikymmeniä pari kertaa viikossa kesäisin.
Harjun monet vaiheet elävät heinolalaisten sydämissä. Vaput, musiikki-illat ja syreenipensaiden varjoissa vietetyt romanttiset illat, joista on syntynyt runojakin.
Kahvilalla oli useita yrittäjiä vuosien saatossa, mm. paikallinen Lotta Svärd -yhdistys ja leipuri Lindblad. Eräs rakkaimmista lienee herkkusuiden rakastama rouva Tilda Maneliuksen kahvila, jossa kahvi oli hyvää, vehnäset tuoreita ja henkilökunta palvelualtista.
Rouvan motto olikin: Mikä kannattaa tulla tehdyksi, kannattaa tulla hyvin tehdyksi. Tätä mottoa noudatetaan vielä tänäkin päivänä Harjupaviljongilla.